Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

Onko jo aika viettää kiintolevyn hautajaisia?

Timo Granström
Sales Manager
Enterprise Sales & Integration Services
Fujitsu

"Tiedon määrä kasvaa yrityksissä ja organisaatioissa. Yritykset osaavat myös käyttää tätä tietoa kokonaan uuteen liiketoimintaan tai tehostamaan nykyistä.

Laskentateho on kasvanut ja halventunut vauhdikkaasti. Sen sijaan tallennustila on halventunut merkittävästi hitaammin. Kiintolevyjen kapasiteetti kehittyi aikanaan vauhdilla erilaisten innovaatioiden siivittämänä. Menneinä vuosikymmeninä totuttiin saamaan vuoden päästä osapuilleen tuplasti tilaa samalla rahasummalla.

”Laskentateho on halventunut tallennustilaa nopeammin.”

Nyt tahti on hidastunut. Samaan aikaan yritysten ja organisaatioiden datamäärän kasvu on suurempaa kuin koskaan. Tallennustarpeet haukkaavat käytännössä enemmän rahaa, kun samaan aikaan IT-yksiköissä pitäisi saada enemmän aikaan pienentyneellä budjetilla.

”Aiemmin syytettiin ensin verkkoja, nyt tallennusjärjestelmiä.”

Toinen, usein tilanpuutetta suurempi ongelma on kiintolevyjen suorituskyvyn hidas kasvu. Kun järjestelmät pykivät, aiemmin syytettiin aina ensin verkkoja ja niistä vastaavia henkilöitä, nykyään tallennusjärjestelmiä. Valitettavan usein kohde on oikea.

Parhaaksi todettu ratkaisu pullonkaulojen purkamiseen tällä hetkellä ovat Flash-muistit. Ne ovat nopeampia, luotettavampia ja vähemmän virtaa kuluttavia kuin perinteiset kiintolevyt. Herkullisimmat käyttökohteet Flash-muisteille löytyvät paikoista, joissa on tarvittu valtava määrä perinteisiä kiintolevyjä, esimerkiksi tietokannoista.

”Hinnan arviointia ei enää kannata perustaa tallennustilan kokoon.”

Perinteisesti tallennusjärjestelmien hintalapussa on tuijotettu tallennustilan kokoa. Nyt usein kannattaa katsoa, mikä on kokoonpanon hinta käsitellylle I/O-tapahtumalle sekunnissa.

Flash-muistien hintojen arvioidaan yleisesti halpenevan edelleen merkittävästi perinteisiä kiintolevyjä nopeammin. Muistin halpeneminen heijastuu suoraan tallennuslaitteistojen hintaan.

”Ratkaisu poistaa valtavasti pullonkauloja, mutta kustannukset jäävät kohtuullisemmiksi.”

Esimerkiksi NetApp on oivaltanut erittäin hyvin flash-muistien hyödyt. Se tarjoaa lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, jotta erityyppisen tiedon tallentamiseen ja käsittelyyn olisi tarjolla kustannuksiltaan järkeviä ratkaisuja. NetApp on löytänyt täsmäratkaisuja tyypillisten pullonkaulojen avaamiseen.

Perinteisten kiintolevyjen ja flash-muistien parhaita puolia hyödynnetään esimerkiksi yhtiön FlashPool-ratkaisussa. Hitaat ja tilavat kiintolevyt on yhdistetty nopeiden flash-muistia käyttävien SSD -levyjen kanssa NetAppin Virtual Storage Tiering (VST) -menetelmällä. Ratkaisu poistaa valtavasti pullonkauloja, mutta kustannukset jäävät kuitenkin merkittävästi kohtuullisemmiksi kuin kokonaan flash-muistien varaan rakennetussa ratkaisussa.

Tallennusjärjestelmän suorituskyky ei ole sama kuin sen Flash-muistien suorituskyvyn summa, vaan viiveitä on muuallakin. Tallennusjärjestelmä täytyy optimoida uusille tallennusmedioille käyttöjärjestelmästä alkaen, eikä vain korvata perinteiset kiintolevyt SSD -levyillä.

”Osa siirtyy eläkkeelle nyt, osa eläkeiän noustessa.”

Me Fujitsulla pohdimme mielellämme järkeviä vaihtoehtoja nykytilanteeseen ja tulevaisuuden tarpeisiin. Yhtä oikeaa tapaa ratkaista tässä esiteltyä tallennushaastetta ei ole. Ei siis ole edelleenkään kyse kiintolevyn hautajaisista, osa siirtyy eläkkeelle nyt ja osa vasta myöhemmin eläkeiän noustessa, siis aivan kuten me itse. "


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: