Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

Auton lokasuojaa ei voi muotoilla ilman tietoa lampun muodosta

Marcus Hartmann
Business Development Manager
High Performance Computing, ISV Certifications
Fujitsu Technology Solutions GmbH

"Maailma on tällä hetkellä hyvin yksimielinen sen suhteen, miten työyhteisöjen kannattaa ympäristönsä rakentaa. Avainsana on virtualisointi, on ollut jo vuosia. Kenellekään ei enää tarvitse perustella, miksi resurssien keskittäminen dynaamisesti jaettavaksi on perusteltua. Olipa kyse sitten prosessointi-, sovellus- tai tallennusresursseista.

”Kehitys kulkee pois yksittäisiltä työpöydiltä kohti jaettuja resursseja.”

Yksimielisyys näkyy siinä, mitä markkinoilla tapahtuu. Lokaaleja konesaleja varustetaan ja globaaleja pilvipalveluja kehitetään. Työyhteisöissä kehitys kulkee pois yksittäisiltä työpöydiltä kohti jaettuja resursseja.

On kuitenkin yksi käyttöalue, jolla tämä kehitys ei ole ollut kovin näkyvää. Tehotyöasemat ja vaativat suunnittelu- ja mallinnussovellukset. Tilanne on ollut oikeastaan paradoksaalinen, sillä virtualisoinnin etujenhan pitäisi olla suurimpia juuri siellä, missä sovellukset ovat raskaita, koneet ovat arvokkaita ja tehtävät työt ovat monien osapuolien yhteisiä ponnistuksia.

”Tilanne on paradoksaalinen; virtualisointi on vähäisintä siellä, missä sen edut ovat suuret.”

Liikkuva insinööri on sidottu työpaikkansa pöytään, koska ainoastaan sen alla oleva työasema on valtuutettu ja kyvykäs työhön. Tai jos suunnittelevalla insinöörillä on kannettava tietokone, hän saattaa kanniskella mukanaan projektitiedostoja, joiden kymmenestä eri syystä tulisi olla jossakin muualla.

Epämielekkääseen tilanteeseen on ollut kaksi syytä. Ensimmäinen liittyy grafiikkaan. Tiedesovelluksilla sekä suunnittelu-, mallinnus- ja simulointiohjelmilla saatetaan piirtää hyvin tarkkaa, liikkuvaa, usein kolmiulotteista kuvaa. Laskentatehot eivät yksinkertaisesti ole riittäneet toimittamaan tuollaista kuvaa useille samanaikaisille käyttäjille. Ei riittävällä tarkkuudella, ei riittävän monta kuvaa sekunnissa, ei järjellisellä rahalla.

”Eilen laskentatehot eivät riittäneet, nyt aika moni insinööri haltioituu yli 9 000 CUDA-ytimen tehosta.”

Nyt tämä pulma on poissa. Kun Fujitsun ja Nvidian osaamiset kootaan yksiin kuoriin, saavutetaan tänään vaivatta yli 9 000 CUDA-ytimen voima, ja sillä jo aika moni insinööri haltioituu.

Toinen syy liittyy ohjelmistojen lisensointiin. Lisensointimallit eivät ole seuranneet aivan muun kehityksen tahdissa. Ja on pakko myöntää, että tässä suhteessa odotamme vielä asioita tapahtuvaksi.

Mutta vaikka sovellusten lisensointimallit eivät vielä antaisikaan suuria taloudellisia motiiveja tehotyöasemien virtualisointiin, muita motiiveja riittää yllin kyllin.

”Lisensoinnin suhteen odotamme vielä asioita tapahtuvaksi.”

Ajatellaanpa joustavuutta. Vihdoinkin firman tärkeimmät työntekijät pääsevät käsiksi työhönsä milloin ja mistä tahansa. Heidän koti- ja matkakoneikseen riittävät edullisemmat laitteet, sillä käytettävät resurssit ovat toisaalla. Tietoturva nousee uudelle tasolle, kun projektitiedostoja ei kuljetella ympäriinsä.

Ja mikä erittäin tärkeää: projektinhallinta paranee radikaalisti. Nimenomaan suunnitteluohjelmien käyttäjät työskentelevät usein projektiorganisaatioiden jäseninä. Joko yrityksen sisäisinä ja pysyvinä tai ulkoa ostettuina vaihtuvina voimina. Heidän suunnitteluosuutensa riippuu muiden osuuksista; auton lokasuojaa ei voi muotoilla ilman tietoa lampun muodosta. Heidän on aina saatava käyttöönsä tuorein projektitiedosto, ja heidän on aina jätettävä jälkeensä viimeisin sellainen. Tähän päästään vihdoin tehotyöasemien virtualisoinnilla.

”Yritysten tärkeimmät työntekijät saavat vapautensa, ja projektit ovat silti paremmin hallinnassa.”

Moni huomaa kyllä kysyä, etteivätkö kaistaleveydet tule vastaan liikuteltaessa suurta määrää graafista informaatiota. Hieman yksinkertaistaen voisi vastata: ei. Yritysten sisäisessä tiedonsiirrossa kapasiteetti ei muodosta minkäänlaista pähkinää. Etätyöskentelyssä asia riippuu tyystin sovelluksesta, paikasta ja työvaiheesta, mutta sangen harva meistä tekee äärimmäisen vaativaa työtä äärimmäisen onnettomassa paikassa. Vaativaa suunnittelutyötä tehdään siellä, missä esiintyy sähköä ja kaistaa.”


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: