Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

Flash porskuttaa valtavirrassa

Jarkko Knuutinen
Storage Specialist
Fujitsu

Flash-muistien käytössä nopeus on plussaa, hinta miinusta. Tähän asti flashin käyttöön on pitänyt olla hyvät perustelut, mutta nyt niiden yleiskäyttökin on mahdollista.

”Kapasiteetti on tuplaantunut ja hinta puolittunut säännöllisin väliajoin. Kun tätä peilaa flashin nopeutta vastaan, on selvää, että sen käyttö yleistyy koko ajan, Nykyisin tehdään jo puhtaita flash-toteutuksia”, sanoo Fujitsun Storage Specialist Jarkko Knuutinen.

Pelkän flash-levytekniikan käyttäminen kahden eri levytekniikan sijaan takaa sen, ettei tallennus muodostu missään vaiheeksi pullonkaulaksi. Lisäksi ympäristön hallinta helpottuu.

Hyötyä flash-muisteista on etenkin käyttökohteissa, joissa suuria datamassoja pitää analysoida nopeasti. Tällaisia ovat esimerkiksi finanssitalot, terveydenhuollon organisaatiot sekä analytiikka, joka on levinnyt jo useille toimialoille. Tämän tyyppiset asiakkaat Fujitsun konesaleissa käyttävät flashiä.

”Nopeus on valttia myös verkkosovelluksissa, kuten vaikkapa webbikaupat, joissa käyttökokemus eli sivujen latautuminen välittömästi on olennaista.”

” Flash-muistien käytössä nopeus on plussaa, hinta miinusta. ”

Mieti toteutusta ensin

Sen enempää asiaa miettimättä flash-muisteja ei kuitenkaan kannata ottaa käyttöön. Jos flashit istutetaan vanhaan SAN-tallennusverkkoon, tilanne voi jopa huonontua: levy on niin nopea, että se saa tallennusverkon tukkoon.

”Lisäksi pitää miettiä sovelluksen tyyppiä. Kannattaa katsoa järjestelmistä lähtevän ja niihin tulevan datan määrät ja miettiä, missä flashin nopeudesta saa parhaan hyödyn.”

Yleiskäytössä ja virtualisoiduissa ympäristöissä tämän voi jättää automatiikan hoidettavaksi. Nykyaikaisissa levyjärjestelmissä on mukana tähän soveltuvia automaattisia tallennuskerrostus-ratkaisuja, jotka osaavat siirtää datan sille sopivimpaan tallennusmediaan.

Parhaan tehon flash-muisteista saa hyödyntämällä tekniikoita, jotka löytyvät nykyisin lähes aina flash-levyjärjestelmistä, kuten pakkausta, thin-provisiointia ja deduplikointia:

  • Pakkaamalla saadaan lisättyä lähtevän ja tulevan datan tiheyttä ja tallennettua enemmän flash-muistiin.
  • Thin-provisiointi tehostaa levytilan käyttöä monen käyttäjän ympäristössä, sillä se osoittaa datalle tallennustilaa aina kysynnän mukaan.
  • Deduplikointi pitää huolen siitä, että samat tiedot – samassa tai eri tiedostoissa – tallennetaan levylle vain kerran. Tämä pienentää tarvittavaa levytilaa merkittävästi.

Mihin käyttöön vain

Jo aiemminkin flash-muisteja on käytetty tietokannoissa ja tietovarastoissa, mutta nykyisin ne sopivat lähes jokaiseen käyttöön.

” Eniten hyötyä flash-muistista on palvelimien hyötysuhteen nostamisessa ja sovellusten nopeuttamisessa. ”

Esimerkiksi eräajoja on pystytty nopeuttamaan niin, että ennen koko yön kestänyt ajo saadaan flashin avulla tehtyä minuuteissa.

”Eniten hyötyä flash-muistista on palvelimien hyötysuhteen nostamisessa ja sovellusten nopeuttamisessa. Ennen palvelimet ovat joutuneet odottelemaan levyjä, mutta flash nopeuttaa tallennusta ja levyjen hakua niin, että palvelimet ja niiden sovellukset lähtevät lentoon.”

Flash-muisti on puolijohdemuisti, joka voidaan sähköisesti tyhjentää ja ohjelmoida uudelleen. Flash-muisti on haihtumaton muistityyppi, jossa tieto säilyy jopa 10 vuotta, vaikka virta kytkettäisiin pois. Muistissa ei ole liikkuvia mekaanisia osia. Lue lisää Fujitsun tarjoamista Flash-tallennusratkaisuista täältä.


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:



Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: