Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

Datamassat haastavat tallennuksen

Glen Koskela
teknologiajohtaja
Fujitsu

Asiakas valitsee aina yrityksen, joka ymmärtää hänen tarpeitaan parhaiten. Tässä auttavat data ja sen analysointi: digitaalisen ajan voittajaksi nousevat yritykset, jotka keräävät ja hyödyntävät tietoa parhaiten.

Aiemmin yrityksen hallussa oleva tieto on ollut hyvin strukturoitua ja suhteellisen helposti määriteltävää. Tiedon rakenne on määrittänyt, mitä johtopäätöksiä siitä voidaan tehdä.

Esimerkiksi myyntitiedoista voidaan tutkia kysyntää, ja menekin kehitystä valitulla sektorilla voidaan arvioida yksinkertaisilla matemaattisilla kaavoilla. Myyntihistorian kaltainen täsmätieto ei kuitenkaan yksinään auta tekemään pidemmälle menevää syy–seuraus-analyysia.

”Asiakas valitsee aina yrityksen, joka ymmärtää hänen tarpeitaan parhaiten.”

Tilanteen mullistaa esineiden internet, joka tuo dataa keräävät ja lähettävät anturit lähivuosina kaikkialle. Yritykset keräävät äärettömän suuria määriä hyvin pieniä tiedonpalasia eri lähteistä. Aiempaan verrattuna käytettävissä oleva tieto on paljon hajanaisempaa ja vaikeammin hahmotettavaa.

Erilaisen datan yhdisteleminen tuo kuitenkin valtavan määrän potentiaalista tietoa yritysten ulottuville, ja sen hyödyntäminen auttaa yrityksiä asettamaan haastajansa epäedulliseen kilpailuasemaan.

Uutta tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tuotevikojen ennakoinnissa sekä palvelujen kehittämisessä ja räätälöinnissä aiempaa tarkemmin ja personoidummin asiakkaiden tarpeisiin.

Tiedot talteen ja analysoitavaksi

”Esineiden internetin anturit keräävät dataa koko ajan.”

Esineiden internetin anturit keräävät dataa koko ajan. Jotta se olisi käyttökelpoista, se pitää saada tallennettua.

Anturit välittävät jatkuvasti pieniä tiedonsirpaleita lämpötilasta, kosteudesta, värinästä, liikkeestä, paikasta, nopeudesta ja niin edelleen. Tallennusjärjestelmään kertyy valtavia määriä näitä pieniä tiedonsirpaleita, joiden keskinäisen yhteyden merkitystä ei heti tiedetä.

Esimerkiksi sydämen syke on selkeä lukuarvo, joka kertoo koko ajan olennaisen tiedon henkilön terveydentilasta. Sen sijaan mutkikkaammat havainnot, esimerkiksi kalsiumin kiertoon perustuva rytmihäiriön luokittelu vaatii useamman anturin keräämää tietoa ja tiedon analysointia.

Usein vasta jälkikäteen osataan esittää kysymyksiä, joiden perusteella osataan ennustaa tulevaisuutta.

Jatkossa uusien kysymysten miettiminen onkin yhä tärkeämmässä roolissa. Datamassoihin ei tulisikaan suhtautua teknologiana, vaan miettimällä kysymyksiä, joihin ei aiemmin ole saanut vastausta.

Järjestelmien vastattava huutoon

Vaatimukset tallennusjärjestelmille kasvavat. Vanhat tietovarastot ovat edelleen riittävän suorituskykyisiä perinteisen datan käsittelyyn. Uudentyyppisen datan keräämiseen, käsittelyyn ja hakemiseen ne eivät välttämättä skaalaudu.

”Esineiden internetin tuottaman tiedon tallentamiseen on vain yksi mahdollisuus.”

Perinteinen rakenteellisen datan tallentaminen tapahtuu ennakoitavasti ja suunnitellusti. Jos tapahtuu virheitä, prosessit voidaan toistaa ja saada uudella yrityksellä tiedot talteen.

Esineiden internetin tuottaman tiedon tallentamiseen on vain yksi mahdollisuus. Olosuhteet eivät toistu koskaan täydellisen samanlaisena oikeassa elämässä, joten kadonnutta tietoa ei voi korvata. Katko datavirrassa tuhoaa mahdollisuuden luotettavaan analysointiin.

”Tallentamisen lisäksi dataa täytyy pystyä analysoimaan uudella tavalla.”

Tallentamisen lisäksi dataa täytyy pystyä analysoimaan uudella tavalla. Massasta saadaan eroteltua olennaista tietoa vain kehittyneillä tutkintamuodoilla. Kun sirpaleisesta datasta yritetään löytää jonkinlaisia malleja, syysuhteita, trendejä tai muuta informaatiota, sen käsittely vaatii uudenlaisia tapoja analyysiin, esimerkiksi mahdollisuuden graafiseen hakuun ja visualisointiin, tiedonlouhintaan, tekstin sisällön analysointiin tai tilastolliseen ennakoivaan analyysiin.

Perinteisillä tallennusratkaisuilla tämä voi olla hyvin vaikeaa datan suuren määrän takia tai siksi, että se on järjestelty perinteisen toimintaprosessin tarpeisiin.

Käytännössä esineiden internetin tiedon tallentaminen vaatii ohjelmistopohjaisia ratkaisuja, joiden avulla tallennustilaa voi laajentaa ja sen suorituskykyä ja resursseja jakaa erilaisille datan käsittelytavoille rajattomasti.


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: