Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

1 tehotyöasema – 8 käyttäjää.

Ari Kukkonen
IT-insinööri
Sako

Asevalmistaja Sakon tuotekehityksen tehotyöasemat alkoivat tulla tiensä päähän. Uusimishankkeeseen sopivaan aikaan Fujitsun tilaisuudessa puhuttiin tehotyöasemien virtualisointimahdollisuudesta.

”Innostuimme ideasta, koska se ratkaisee pari pulmaa kerralla. Suunnittelijat saavat sellaisen koneen kuin haluavat, ja pystymme noudattamaan kuitenkin yhtiön yhden koneen politiikkaa”, IT-insinööri Ari Kukkonen Sako Oy:stä sanoo.

Yhden koneen politiikalla pyritään optimoimaan it-resurssien käyttöä. Työntekijä voi käyttää vain yhtä konetta kerrallaan – jos töissä on tehotyöasema ja mukana kulkee kannettava, näistä toinen menee aina hukkaan.

Alun perin laskelmat osoittivat, että jaettu tehotyöasema maksaisi suunnilleen saman verran kuin suunnittelijoille erikseen hankittavat laitteet. Tilanne kuitenkin muuttui.

”Meille tuli kolme suunnittelijaa lisää, jolloin käyttäjämäärä nousi kahdeksaan. Jälkikäteen laskettuna virtualisointiratkaisu tuli meille halvemmaksi.”

Testikäyttö vakuutti

Vaikka idea virtualisointiratkaisusta tulikin Fujitsulta, muiltakin toimittajilta pyydettiin tarjouksia.

”Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä. Heillä on nyt kevyt kannettava, ja ohjelmistot pyörivät kuitenkin paremmin kuin vanhoissa tehotyöasemissa.”

”Fujitsun laitteeseen voitiin liittää kahdeksan käyttäjää, kun kilpailijoilta tuli pahimmillaan vain kaksi käyttäjää per tehotyöasema.”

Lisäksi Fujitsu vakuutti raudallaan, joka on suorituskykyinen ja laajennettava. Todennäköisesti järjestelmä palvelee käytössä pitkään.

Virtualisointiprojektin läpimenon Sakossa ratkaisi Proof of Concept -testikokoonpano.

”Ilman sitä en olisi uskaltanut viedä projektia loppuun, koska meillä oltiin niin skeptisiä työasemavirtualisoinnin suhteen. Huhut kertoivat, että ohjelmistot eivät toimisi oikein”, Kukkonen toteaa.

Kolme suunnittelijaa testasi kokoonpanoa kolmen viikon ajan. Ohjelmistot toimivat ongelmitta, ja jaettu ympäristö osoittautui testissä tehokkaammaksi kuin silloin käytössä olleet tehotyöasemat.

Järeää rautaa

Nyt Sakolla on käytössä siis yksi järeä FUJITSU CELSIUS R930 Power -tehotyöasema, jota käyttää kahdeksan suunnittelijaa. He ottavat tehotyöasemaan yhteyden Citrixin yli tavallisella kannettavalla.

Suunnittelussa tarvitaan sekä CAD-ohjelmia että 3D-mallinnusta. Ohjelmistoina ovat Vertex G4, SolidWorks, Solid Edge ja Rhinoceros.

Hintaa kokoonpanolla on saman verran kuin viidellä tavallisella tehotyöasemalla. Järeyttä siihen tuovat 128 gigatavua muistia ja NVIDIA GRID -grafiikkakiihdyttimet, jotka ovat tällaisen virtualisoidun ympäristön sielu.

”Kannettavassa ei enää koskaan ole arkaluontoisia suunnittelutietoja, jotka voisivat vaarantua esimerkiksi laitteen varkauden tai taksiin unohtumisen takia.”

Ratkaisu otettiin käyttöön marraskuun 2014 puolivälissä. Käyttöönotossa meni kuukausi.

Lisää tehoa ja turvaa

”Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä. Heillä on nyt kevyt kannettava, ja ohjelmistot pyörivät kuitenkin paremmin kuin vanhoissa tehotyöasemissa”, Kukkonen kiittää.

Työn voi jättää kesken töistä lähtiessä ja tarvittaessa jatkaa siitä suoraan vaikkapa kotoa. Ohjelmistoja ei tarvitse käynnistää erikseen.

Uuden ympäristön yksi merkittävimmistä eduista on tietoturvan parantuminen. Kannettavassa ei enää koskaan ole arkaluontoisia suunnittelutietoja, jotka voisivat vaarantua esimerkiksi laitteen varkauden tai taksiin unohtumisen takia.

”Uskon, että kolmen vuoden päästä Suomessa 80 % uusista tehotyöasemista on virtuaalisia.”

Myös alihankkijoiden käyttäminen suunnittelutyössä helpottuu. He voivat käyttää samaa järjestelmää, jolloin kaikki tiedot pysyvät visusti Sakon hallussa. Tiedostot eivät siirry sähköpostin tai tiedostopalvelujen kautta.

Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että Kukkonen julistaa: ”Uskon, että kolmen vuoden päästä Suomessa 80 % uusista tehotyöasemista on virtuaalisia.”

IT-insinööri Ari Kukkonen vastaa yhdessä yhden kollegansa kanssa Sakon verkosta, palvelimista, puhelimista, tulostimista, toiminnanohjausjärjestelmästä, Java-ohjelmoinnista, intranetistä, tietokannoista ja tietovarastosta, sähköpostista, liiketoimintatiedon hallinnasta ja raportoinnista, pilvipalveluista sekä tietoturvasta. Hän on ollut Sakossa 11 vuotta.


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: