Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

Kalleimmaksi käy se, kun säästää väärin.

Ilkka Larjanne
Group Manager Service Delivery, Datacenter
FUJITSU

"Me kaikki päivittelemme teknologian kehitysvauhtia. Me muistamme, kuinka keskikoulun opettajan vuonna 73 Amerikasta ostama peruslaskin maksoi 6 000 markkaa, ja kuinka jo vuonna 83 saattoi Kesoililta ostaa tieteislaskimen 39 markalla.

Me muistamme, kuinka vielä hetki sitten suuri tilitoimisto pärjäsi sillä määrällä megoja, mikä nyt löytyy esikoululaisen kännykästä.

"Hankintakulut kalpenevat käyttömenojen rinnalla."

Me muistamme Mooren lain ja sen myöhemmät inteliläiset sovellukset, joiden mukaan laskentateho tuplaantuu aina 18 kuukauden välein.

Mutta silti tietotekniikkaan investoijina me usein käyttäydymme kuin emme muistaisi. Tässä tarkoitan "meillä" suomalaisten yritysten laitehankinnoista päättäviä ihmisiä.

"Pelkkä hukkalämpö riittäisi 500 omakotitalolle."

Palvelimen hinta koostuu hankintakuluista ja käyttömenoista. Ensimmäisten merkitys kalpenee jälkimmäisten rinnalla. Käyttömenoja nostaa erityisesti energia, sähkön hinta on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä.

Meillä on konesaleissa palvelimia niin, että niiden käyttämiseen tarvittavalla energialla lämmittäisi 1 000 omakotitaloa. Pelkkä hukkalämpö riittäisi 500 talolle, laskenta muuttuu lämmöksi.

"Uuden palvelimen hankinta kustannetaan aina 3-5 vuoden välein pelkillä säästöillä."

Jos palvelinkeskuksemme rakennettaisiin tänään, se varmaan tehtäisiin uimahallin tai sairaalan viereen. Olisimme naapurille erinomainen lämpövoimala, sillä olemme energiankäyttäjinä ja lämmön tuottajina hyvin tasaisia. Yöllä ja päivällä tai pyhällä ja arjella ei ole juurikaan eroa, sillä muulta kysynnältä vapautuvaa tehoa käytetään aina varmistuksiin ja päivityksiin.

Mutta pointti on tämä: niin suuri kuin tarvitsemamme energiamäärä onkin, se olisi viisi vuotta sitten riittänyt vain puolta pienemmälle määrälle palvelimia.

Laskentatehojen paranemisesta ja kohonneesta energiatehokkuudesta seuraa, että uuden palvelimen hankinta kustannetaan aina 3-5 vuoden välein pelkillä säästöillä.

Tämä pätee erityisesti "tavallisten" yritysten kohdalla siksi, että ne joutuvat ostamaan myös jäähdytyksen. Ne eivät välttämättä voi käyttää vapaajäähdytystä kuten me osan vuotta käytämme. Eikä niillä ole putkilenkkiä meren syvyydessä, kuten eräällä hakukoneyhtiöllä Haminassa. Tyypillisen konesalin jäähdytys kuluttaa kolmanneksen tai jopa puolet siitä sähköstä, mitä konesali kaikkiaan syö.

Jos minun pitäisi tältä paikalta antaa suomalaisyrityksille hyvää tarkoittava neuvo, se olisi: uusikaa laitteet. Uudet maksavat toki, mutta vanhojen pitäminen maksaa vielä enemmän. Kokonaan toinen vaihtoehto on tietysti mennä pilveen, käyttää palveluja ja jättää laitteet meidän muiden murheeksi."


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: