Intel
‹‹ Etusivulle
Fujitsu

Tiedonvarmistuksen mottona kriittinen etukeno.

Mikko Kanervo
Specialist, Information Technology
VTT

"Minulla on tavallaan kaksi ”asiakasta”. On toisaalta VTT:n konsernihallinto, ja toisaalta ne lukuisat tutkimushankkeet, joille tietohallintomme suunnittelee ja toteuttaa infran. Molemmat asiakkaat ovat erittäin vaativia, sillä VTT on luonteeltaan ja maineeltaan talo, jolta edellytetään paljon. VTT on lupaus luotettavuudesta, ja meidän työnä on osaltamme lunastaa tuo lupaus.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tiedonvarmistukseen kohdistamme erityistä huomiota. Sillä mitä tutkimus on? Se on dataa. Se on antureiden, mittareiden ja kirjaajien tuottamaa dataa. Se on yhä useammin kuvaa, vieläpä liikkuvaa sellaista. Ja vaikka tutkimus tunnetun periaatteen mukaisesti tulee olla toistettavissa, toistaminen voi olla tavattoman työlästä ja kallista. Kertyvä data on saatava talteen ja turvaan.

”Noin 200 teraa Fujitsun toimittamissa NetApp-levyjärjestelmissä.”

Tiedon määrä kasvaa ja trendi on jyrkkä, kuten kaikki tiedämme. Kulma ei edes loivene. Meillä on käytössämme satoja omia palvelimia, vaikka ne eivät välttämättä täällä Otaniemen kampuksella sijaitsekaan. Ja meillä on 200 teraa levyjärjestelmissä, sillä tallennettu tieto kertautuu varmistuksessa.

Tietomäärän kasvua ei voi estää, mutta sen näyttäytymiseen voi onneksi vaikuttaa. Fyysisten laitteiden määrä ei välttämättä enää lisäänny datan kasvun suhteessa. Virtualisointi helpottaa merkittävästi, ja toisaalta deduplikoinnilla ja pakkaamisella saavutetaan nykyisin vaivatta 20-30 prosentin tallennustilan säästö.

”Monille tutkimushankkeille on erityinen arvo sillä, että tieto on fyysisesti hallussamme.”

Joku voi kysyä, emmekö ole kiinnostuneita lisääntyvästä pilveilystä. Olemme kiivaan kiinnostuneita kaikesta kehityksestä, mutta tutkimusasiakkaamme ovat tähän asti antaneet erityisen arvon sille, että kaikki tieto on fyysisesti muiden ulottumattomissa. Eikä tämän asian arvo näytä lainkaan pienenevän maailmanmenoa seuraavien silmissä.

Arvioimme alituiseen vaihtoehtoisia tapoja tuottaa luotettavuutta. Pyrimme kriittiseen etukenoon: omaksumme uusia teknologioita varhain, mutta vain jos koemme niiden sisältävän pitkää potentiaalia. Tehtävämme on jatkuvasti puntaroida, mikä tarjolla olevista teknologioista jää elämään.

Puntarointia vaikeuttaa ainakin kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että teknologinen edistyksellisyys ei riitä. Insinöörit syventyvät mielellään tekniseen puoleen, mutta sen lisäksi tulisi kyetä arvioimaan kaupallinenkin potentiaali. Ratkaisujen elinkelpoisuus ratkeaa vasta markkinoilla.

”Suurimmat edut saattavat piillä siilojen ylityksissä.”

Toinen vaikeus liittyy velvollisuuteen tietää kaikesta. Siiloutumisessa kapeisiin erikoistumisaloihin on vaaransa, sillä suurimmat edut saattavat piillä juuri siilojen ylityksissä. Sovellusten integroituminen raudan kanssa tuottaa lisääntyviä hyötyjä. Esimerkiksi ERP-ratkaisuilla ja NetApp-laitteilla on jo vahvat keskinäiset diplomaattisuhteet.

”Sao Paulon data tulee yöllä Otaniemeen turvaan.”

 

Verkottuva maailma tuottaa oman mielenkiintonsa tarkasteluun. Moni yllättyy kuullessaan, että meidän otaniemeläiset NetAppit ja Fujitsun Eternukset varmistavat täällä dataa, joka syntyy yksikössämme Sao Paulossa.”


Saammeko kuulla myös Sinun mielipiteesi tai kysymyksesi?

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Roskapostisuodatus *:Pysy tiedon tasalla!

Tilaa Fujitsun kuulumiset sähköpostiisi ››

Yllä olevan linkin takaa voit tehdä uutiskirjeeseen liittyviä valintoja tai halutessasi poistua postituslistaltamme.


Tutustu myös: